Ashtanga – Led/Mysore

Yoga les door Mira Wiersma- Foto’s door Joey van Dijk

1. Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een dynamische, vloeiende vorm van yoga, waarbij een  diepe ademhaling (met geluid) centraal staat. Dit heet de Ujjayo-ademhaling. Deze ademhaling wordt ook wel ‘de oceaan’ of de ‘Darth Vader’ genoemd. Hierbij wordt de long inhoud vergroot. Dit zorgt voor zuurstofrijk bloed en een betere concentratie.

De houdingen van Ashtanga worden Asana’s genoemd. Deze staan in een vaste volgorde en worden met elkaar verbonden door middel van Vinyasa’s.
Vinyasa staat voor beweging. De Asana’s en Vinyasa’s vormen samen de flow die het lichaam opwarmt en energie geeft. Ashtanga yoga kan ervoor zorgen dat je flink gaat zweten.

Het derde element van Ashtanga is het focuspunt. Dit wordt ook wel een Drishti genoemd. Dit is de kijkrichting tijdens het beoefenen van een houding en flow. Dit zorgt voor minder afleiding en meer concentratie. Deze 3 elementen; Asana, Vinyasa en Drishti heten samen de Tristhana.

Ashtanga yoga: meditatie in beweging

Ashtanga betekent  acht ledematen (ast = acht; anga = ledematen/takken). Het verwijst naar de acht ‘takken’ die binnen yoga worden onderscheiden. Deze werden ongeveer 2000 jaar geleden beschreven door Patanjali in de Yoga Sutras.

1 Yama = Ethiek

2 Niyama = Zelfdiscipline

3 Asana = Houding

4 Pranayama = Beheersen van de adem

5 Pratyahara = Terugtrekking van de zintuigen

6 Dharana = Concentratie

7 Dhyana = Meditatie

8 Samadhi = Harmonie met het ware Zelf

Ashtanga Mysore Style

Yoga les door Mira Wiersma- Foto’s door Joey van Dijk

Wat is Mysore- style yoga?

Mysore Style Yoga is de traditionele lesvorm van Ashtanga Yoga. In deze les beoefen je de Ashtanga Yoga-reeks wel in de groep, maar in je eigen tempo. De leraar loopt rond, corrigeert je houding, brengt je dieper in de pose en helpt je verder met aanleren van de juiste volgorde van de poses. Mysore Style Yoga is de meest complete en meest traditionele manier om Ashtanga Yoga te beoefenen. Het is als een privé les, maar dan in groep.

Opbouw

Een Ashtanga les begint met de zonnegroeten. Dit gebeurt op eigen tempo. Vervolgens worden de verschillende houdingen bepaald door de leraar, maar voert iedereen ze op hun eigen tempo uit. De leraar bepaalt dus wat je doet, op grond van wat jij aankunt, waar jouw lichaam op dat moment toe in staat is. Het is dus een heel persoonlijke benadering.
In de Mysore-klas oefenen beginners en gevorderden naast elkaar. Het maakt niet uit of je al tien jaar aan yoga doet of je net begonnen bent, iedereen oefent net zo gedisciplineerd en geconcentreerd zijn eigen reeks. Het idee dat Mysore Style Yoga alleen voor hardcore-yogi’s is, is een misverstand. Deze yogastijl is perfect voor beginners.

Ideaal voor beginners.

Het is dé methode voor gemotiveerde starters, want je krijgt persoonlijke aandacht en leert een reeks poses die afgestemd zijn op jouw niveau. Je kunt perfect instappen zonder de Ashtanga-reeks uit je hoofd te kennen, want die leer je vanzelf.

Ashtanga Led

Een led class is een geleide vorm van Ashtanga, waarbij iedere leerling op hetzelfde moment beweegt.
De docent telt tijdens de les de gemiddelde ademhalingssnelheid. Ashtanga Led heeft als voordeel dat er een flow ontstaat dankzij de telling van de docent.
Een geleide les is vooral geschikt voor mensen die regelmatig Ashtanga yoga doen omdat het een vrij hoog tempo heeft.

Volgorde poses

Tijdens Ashtanga Led beginnen we met de zonnegroeten. Vervolgens komen de staande oefeningen, afgewisseld met de grond oefeningen. De les eindigt met een eindserie.
De volgorde van de houdingen staan vast, als een soort choreografie.
De reeks is door zijn meesters zorgvuldig uitgedokterd en gebaseerd op duizenden jaren oude principes en teksten. Zou je er wat poses tussenuit halen, dan doe je jezelf tekort. Elke pose maakt je lichamelijk en geestelijk klaar voor de volgende pose.